De schat in verhalen

Verhalen zijn er zolang er mensen zijn.
Ze worden al eeuwenlang en alsmaar door verteld. Waarom?
Verhalen zijn levensschatten. Ze houden van mensen.
Ze wijzen naar de schat die verborgen is, maar toch toegankelijk voor iedereen…
Want je kunt verhalen op verschillende manieren beluisteren. Kies maar:

Fantaseren en wegdromen

Als fantasievolle, avontuurlijke belevenissen, waarbij je aangenaam kunt verpozen en tot rust kunt komen. Het geeft je alle mogelijkheden en momenten van eenvoud, betrokkenheid, onthaasten, delen en verbinding. Genieten dus.

Het onzichtbare en ongrijpbare

Als een weg naar je innerlijke wijsheid.
Tussen de woorden van verhalen door, in hun stemming en atmosfeer, in hun beelden en symbolen ligt inzicht verborgen; inzicht dat met louter woorden nauwelijks over te brengen is. Al lezend, luisterend word je gegrepen door het zien van het onzichtbare, het grijpen van het ongrijpbare, het belichten van het unieke en onherhaalbare in elke menselijke levensvorm of het nu een individu of een heel volk betreft. Het verhaal kan werken als een vergrootglas dat aspecten van ons leven uitlicht die anders verborgen zouden blijven.

Wakker worden gekust…

Over grenzen heen leren luisteren. Voorbij uiterlijkheden, meningen, conditionering, voorbij ego, illusie en intellect, voorbij imitatie en persoonlijkheid, leert een verhaal je nog dieper luisteren van binnenuit. Op een nog dieper niveau kust het verhaal je wakker, zacht, zonder dwang. Lagen in je geheugen worden wakker, de ziel ontvangt kennis en wijsheid, voeding en heling, je leert waarnemen vanuit een ander perspectief… geestverheffend… Daardoor kun je alledaagse grenzen, die je alsmaar op je plaats houden, verleggen. Het verhaal kan symbool staan voor jouw ervaringen, en geeft herkenning. En die herkenning kan het begin zijn voor jouw creatieve mogelijkheden. De levenskunstenaar in jou kan opstaan en aan het werk gaan om je leven meer te laten stromen. Het verhaal kent de magische sleutelwoorden die je zó raken dat je passie, bezieling en scheppingskracht vleugels krijgen.

De schoonheid van een verhaal ligt in haar universele aantrekkingskracht. Iedereen kan er uit halen wat hij/zij nodig heeft. Het verhaal biedt ruimte om naar ons diepste Zelf te kunnen luisteren. Traag, contemplatief, maar ook snel en vitaliserend.